Közhasznú Alapítvány


Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

HírekA változó klíma

Járosi Márton és Héjjas István szerzőpáros tollából, ez év elején jelent meg egy publicisztika a Magyar Nemzetben „Túl a klímacsúcson” címmel. A szerzők – reagálva Schmuck Erzsébet hasonló tematikájú „Globális klímaválság, nemzeti klímavédelem” című cikkére több fontos megállapítást tesznek.


Alkalmazkodás

Elöljáróban, mintegy alcímként, megállapítják: „az éghajlatváltozást érdemben nem befolyásolhatjuk, csak alkalmazkodni tudunk hozzá.” Úgy gondoljuk: a földtörténet, de az emberiség történetében is voltak és lesznek is éghajlatváltozások. Ezeket nem tudjuk érdemben befolyásolni, ez messze túlmutat az emberiség jelen, de jövőbeli lehetőségein is. Alkalmazkodnunk kell ezekhez a változásokhoz, a hátrányokat lehetőség szerint ki kell védeni, az előnyöket meg javunkra fordítani.
További kérdés a szerzőknél, hogy mit takar az „érdemben” kifejezés? Pontosan nem tudjuk meghatározni, tehát nyitott a tudományos kérdés – legalábbis egyelőre. Eldöntetlen kérdésekben pedig nem érdemes jogi szabályozást alkalmazni, az összes társadalmi és gazdasági következményekkel együtt. Természetesen a döntéshozóknak, a közéleti szereplőknek nyitottaknak kell lenniük és oda kell figyelniük a tudományos eredményekre, azonban az „aggasztóan hiányos természettudományos ismereteket” én nem kérném számon tőlük, mint ahogy azt a szerzők teszik. Két különböző területről, műfajról van szó, más a feladata a politikusnak, a közélet szereplőjének és más a tudomány emberének.

Szemléletformálás

A szemléletformálással is foglalkoznak a szerzők. Egyet értek azzal, hogy az alkalmazkodási képességünket javítani tudjuk, ha a teremtett – minket körülvevő környezethez – a mainál különböző szemlélettel közelítünk. A szerzők szerint – valamint Schmuck Erzsébet cikke szerint is - globális szemléletformálásra van szükség, ezt nem vonom kétségbe. Az a szemlélet, hogy az anyagi javak birtoklása az egyedül üdvözítő az ember életében, hogy tekintet nélkül a környezetünkre és a többiekre csak gyűjtsünk és felhalmozzunk, mindenképpen változtatásra szorul. Hogy ennek a szemléletformálásnak a szükségét már sokan és sokszor megfogalmazták – ha nem is szabatos formában, arra példa ez a személyes élményem:
Jó egynéhány esztendővel ezelőtt, amikor a klímavédelemről még szó sem esett a médiában, Bori néni felhívta a figyelmemet a klímaváltozásra. - Látod fiam azt a repülőt? - kérdezte tőlem Bori néni. - Látom néném. - Nohát, fiam, sokan jönnek-mennek drága pénzért, a sok repülő meg biztosan csinál valamit a levegővel. Bori néni egy pest megyei kistelepülésen élt, nem volt elmélyült természettudományos képzettsége, de volt józan paraszti esze és nyitott volt a világban történő eseményekre. Mindez azt mutatja, hogy az időjárás, az éghajlat és annak változása, igazából mindig és mindenhol az érdeklődés homlokterében volt.
A szemléletformálás egyetemességére is felhívja a figyelmet Ferenc pápa első önálló enciklikájának is tekinthető Laudato si’ (Áldott légy) című írásában.
Ebben a pápa a földön élő valamennyi embert megszólítja, minden emberhez szól nemcsak a keresztényekhez, istenhívőkhöz. Az enciklika rávilágít a környezeti válság gyökereire és párbeszédet kezdeményez a társadalmi élet szereplői között és szól a környezettudatos nevelésről.

A szén-dioxid szerepe a klímaváltozásban

A „szén-dioxid-pánik” említésével pozitív fejleményként értékelik a szerzők, hogy ezzel a Paksi atomerőmű bővítésének szükségességét is egyre többen elismerik. Nyilvánvalóan, a hazai elektromos energia mintegy felét szolgáltató erőmű jelenleg és középtávon nem helyettesíthető és szén-dioxidot sem bocsájt ki. Azonban a cikk azon állítása, hogy a megújuló energiaforrások sommásan elvetendők – sőt a környezeti problémák egyik komoly forrásai - nem elfogadható. A megújulók hasznosítása a jövő útja! Nyilván nem az egyetlen megoldás, ráadásul nem rövidtávon, de szerepük egyre jelentősebb és a technikai/technológiai fejlesztések motorjai is. Szintén példaként: a paksi bővítést nézve, nem tekinthetünk el a Duna duzzasztása és ezzel összefüggésben a vízgazdálkodásunk kérdéseinek vizsgálatától. Valóban komplex a kérdéskör, de az „energiamixben” a megújulóknak helye van.

Összegezve: minden olyan írás fontos, amely a klímaváltozást nem hitbéli kérdésként kezeli, hanem tudományosan eldöntendő vitának tartja.


Kékesi Márton KPE környezetvédelmi szakértőHogyan tanítsuk meg a gyerekeket...

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy gondoljanak a jövőre?

Túlfogyasztás, környezetszennyezés, globális felmelegedés. A mértéktelenség következményeivel küzdő világunkban hogyan tanítsuk meg a következő generációt arra, hogy gondoljon a jövőre, és innovatív megoldásokat keressen a fenntartható fejlődés érdekében? Két olyan projektet mutatunk be, amely a fenntartható fejlődés oktatását új módon közelíti meg.

„Ehető” oktatás
Az egyesült államokbeli Berkeley-ben található, Martin Luther King nevét viselő iskola legnagyobb kincse egy 4000 négyzetméteres kert, ahol lehetőség van arra, hogy a természetben zajló folyamatokat a diákok saját maguk fedezzék fel. Az Ehető Iskolaudvar Projekt keretében a fizika és a matematika mellett a diákok a zöldség- és gyümölcstermesztést is megtanulják, valamint azt, hogy ők is sokat tehetnek környezetük védelméért. A konyhában például az is kiderül, hogy az élelem előállításakor milyen fontos tényező az idő. Amikor valami a komposztban landol, egyetlen mozdulattal több hónapi munkánkat hajítjuk el. „Ha vigyázni akarunk valamire, először is meg kell szeretnünk” – hangsúlyozza a projekt igazgatója, Kyle Cornforth.

Édenkert a szeméttelep helyén
A kolumbiai Medellin egykor a világ egyik legveszélyesebb helyének számított. Mostanában egy újabb rém fenyegeti, a szenny. Egy fiatal szakemberekből álló csapat elhatározta, hogy a város egyik leghírhedtebb szeméttelepéből édenkertet varázsol. A Moravia Közösségi Projekt a medellini Technologico mezőgazdaságtani és környezetvédelmi mérnöki kurzusain született meg. Jorge Montoya professzor szerint az a legfontosabb, hogy a diákok saját maguk által készített esettanulmányok alapján fejlesszenek ki projekteket. A hallgatók növények segítségével próbálják ellensúlyozni a talajban maradt szemét káros hatásait. Munkájuk eredményeként a hajdan bűzlő szeméttelep ma a város zöld tüdeje.


http://hu.euronews.com/Tanösvényt avattak Petőfiszálláson

Herman Ottónak az utolsó magyar polihisztornak állít emléket az tizenkét állomásból álló tanösvény, amit a napokban adtak át Petőfiszálláson. Az ösvényt végigjárva a gyerekek nem csak a madarak atyjának életét, hanem a hazánkban honos madarakat is megismerhetik.

http://www.baon.hu/galerialp/74548Zöldül a brit uralkodó

Példát mutat alattvalóinak a zöld energia felhasználásából a brit uralkodó, aki legnagyobb kastélyának áramellátását - legalábbis részben - saját kis vízerőművének segítségével tervezi megoldani.

A Mail beszámolója szerint a kidolgozott tervek alapján kis turbinákat telepítenek a Temzébe, és innen földalatti kábelek továbbítják az áramot az első számú királyi rezidenciához, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz.
A Mail bennfentes udvari forrásai szerint a királynő már energiatakarékos villanykörtéket szereltetett fel a windsori kastély mindegyik helyiségében, de a Temzébe telepítendő saját áramtermelő turbinák még tovább csökkentik a királyi háztartás széndioxid-kibocsátását.
A rendszer által termelt fölös energiát betáplálják az országos áramelosztó hálózatba, és az ebből eredő jövedelmeket a windsori kastély fenntartási költségeire fordítják.

Forrás: MTINapkollektorgyár épül

A többségében kínai pénzügyi befektetők tulajdonában lévő Orient Solar Kft. napelem- és napkollektorgyárat épít a román-magyar határ közelében lévő Berettyóújfaluban, mondta a Napi Gazdaságnak Galló Ferenc, a cég kisebbségi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Az Orient Solar Kft. már megvásárolta a fejlesztéshez szükséges 8,5 hektáros területet, az engedélyeztetési tervek folyamatban vannak. A beruházás első üteme kétmilliárd forintba kerül.
Az alapkövet a nyáron teszik le, az év végén megkezdődhet a gyártás. Első ütemben 300 főt kívánnak foglalkoztatni, betanított, illetve szakmunkásokat. A napelemek és a napkollektorok esetében is félkész termék érkezik majd a Hajdú-Bihar megyei városba, a magyar hozzáadott érték mindkét esetben meghaladja az ötven százalékot, ennek révén mindkettő magyar termék lesz - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.
A cég partnere Tajvan negyedik legnagyobb napelemgyártó cége, az AIDE Solar, amely több kínai gyárral rendelkezik, s amely 2015-re az első akar lenni a világpiacon. A kínai Micoe is szakmai partnere a cégnek, ez a társaság egymillió főt foglalkoztat az iparágban és a magyar gyáregységgel lépne be az európai piacra. Galló azt is elmondta, hogy a berettyóújfalui kistérségben adott a szükséges munkaerő, hisz a térség komoly foglalkoztatási problémákkal küzd.
A beszállítók is megtalálhatóak a városban, hiszen Berettyóújfaluban a gyártáshoz szükséges fémipari és műanyagipari cégek jelen vannak. A társaság számít támogatásra is - például a munkaerő-átképzés során -, erről tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. A gyártási folyamat beindításában kínai mérnökök is szerepet vállalnak, de a cég azt szeretné, ha rövid időn belül helyüket magyarok vennék át.
Az Orient Solar Kft. egy másik projekt lebonyolításán is dolgozik, a gyógyszergyártó kínai Youcare Corp. Olaszországba tervezett gyárát akarják Magyarországra hozni, s elképzelhető, hogy a fejlesztést Gyulán valósítják meg, ahol most egyeztetnek a várossal a beruházás céljait szolgáló öt hektáros telek megvételéről. A termékeket a kínai piacra szánnák.
Dorogon már működik napelemgyár, az 1100 főt foglalkoztató, japán érdekeltségű Sanyo Electric Kft.

Forrás: Napi GazdaságA zöld gazdaság fejlesztésére 140 milliárd forint jut

Az Új Széchényi Terv első ütemében összesen 140 milliárd forint jut a zöld gazdaság fejlesztésére, ebből 65 milliárd forint hulladékgazdálkodási feladatokra, a fennmaradó összeg pedig az épületenergetikai, valamint a megújuló energia használatát elősegítő beruházásokra fordítható.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyekért felelős államtitkára az Élő Energia 2009/2011 című rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: a 2030-ig tartó magyar energiastratégia tervezésének első fázisa már lezárult, a tervezetet a február elején hagyta jóvá a kormány, ezt követően kezdődött el a nyilvános konzultációsorozat.
Folytatás >>>Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak

Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak
Elkészült a műszaki tervdokumentáció az Európában egyedülálló, 25 egységből álló pápateszéri vízimalomrendszer első egységének felélesztéséről, ennek alapján mentik meg az enyészettől a hazai épített örökség e remekét.
Kovács István László építészmérnök, a terv kidolgozója elmondta, hogy a kis bakonyi falun átcsörgedező három patak - Körtvély, Szakács-ér, Bánya-ér- mentén az elmúlt századokban vízimalmok egész rendszere működött. A Kisalföldön termesztett gabonát ide hordák szekerekkel a szántó-vetők, hogy a molnármesterek finom lisztet őröljenek belőle a víz energiájának befogásával. A malmok vízkerekének meghajtásához a patakokat felduzzasztották, gondosan karban tartották és egymással összehangolt malomtó rendszerré fejlesztették, e munka megélhetést és a faluközösség összetartását jelentette évszázadokon át.
Folytatás >>>Vatikán a világ legzöldebb állama

Legalábbis ami a napenergia-termelést illeti. Persze könnyű nekik jeleskedni a statisztikák terén, mondhatjuk, hiszen a világ legkisebb népességével rendel-
kező városállamról van szó: lakóinak száma mindössze körülbelül 800 fő.


A pápai miniállam célul tűzte ki, hogy felzárkózik a környezet érdekeit szem előtt tartó országok sorához, és óriás napelemek telepítését kezdte meg két évvel ezelőtt a VI. Pál auditórium tetejére.
A rendszer immár kész és használatba is vették, az Osservatore Romano, a város hivatalos lapja pedig bejelentette: „a városállam rekordot döntött az egy főre jutó, e megújuló forrásból származó energiatermelés terén, amely csúcsidőben 200 Watt/fő, napenergia-hasznosításban így megelőzve a világ élvonalába tartozó, az egy főre eső energiatermelés terén immár csak második Németországot a maga 80 Watt/fős értékével.” A pápai állam ezzel példát mutathat Olaszországnak, amely furcsa mód nem jeleskedik a nap energiájának kiaknázásában – itt az egy főre eső termelés mindössze 4 Watt/fő!
Folytatás>>>


Nem pazarol a magyar, mégis sokat fizet

Gyakran hangzik el, hogy pazarló a magyar: nyakra-főre égetjük a villanyt, fölöslegesen fűtünk, pocsékoljuk az energiát. Csakhogy uniós összevetésben kimondottan kis fogyasztóknak számítunk.

Tévhit, hogy Magyarországon több energiát használunk, mint az európai országok többségében élők - hívta fel a figyelmet Molnár László, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára egy budapesti energiakonferencián.
Az egy főre jutó energiaszükséglet nálunk az egyik legkisebb: 100-115 GJ/fő évente, míg az uniós átlag 152 GJ. Németországban körülbelül 170 GJ-t használnak, az Egyesült Államokban pedig háromszor ennyit.

Folytatás >>>Az égnek hajlatáról avagy a haj égnek állásáról

"Az éghajlat az Égő Valami, a központi tűz hozzánk való hajlatától függ.
És tényleg. Hosszú időnek és sok kitérőnek kellett ahhoz eltelnie, hogy ma ismét így lássuk: a bejövő elérhető energia mennyisége az, ami a Föld (globális, átlagos) hőmérsékletét meghatározza. De akkor mi van az üvegházhatással?"

Szerző: Zágoni Miklós

Tovább a teljes cikkhez >>>Környezetkímélő járművek futamára készülnek MiskolconKülönleges elektromobil-versenyre készül legalább ötszáz hazai és határon kívüli mérnökjelölt Miskolcon, a német Bosch konszern helyi érdekeltsége, a Robert Bosch Power Tool Kft. immár második alkalommal hirdeti meg környezetkímélő járgányok futamát.

Az egyetemistáknak olyan mobilt kell alkotniuk, amelyeket szerszámgépekből építenek és azok működtetnek. Olyan sajátos járgányokat kell konstruálniuk, amelyeknek legfőbb alkatrészei fúrók, köszörűk, csiszolók.
Az idei cseppet sem flúgos, annál inkább a fiatal tervezőket műszakilag nagy próbatétel elé állító futamot április 17-én tartják. A járművekbe ezúttal 6 szerszámgépet kell majd beépíteni, a tavalyinál hosszabb és szélesebb lesz a pálya, a gyorsulási a verseny kialakítása is megváltozik.
Miskolc belvárosában, a Görgey út mentén április 17-én nagyszabású program keretében a csapatok körversenyeken és gyorsulási futamokon mérhetik majd össze tudásukat. A járművek 4 különböző kategóriában kapnak majd elismerést: hosszútávú és rövidtávú gyorsulási eredményeik, műszaki megoldásuk, illetve szépségük alapján, mely utóbbira a közönség szavazhat.
A verseny abszolút győztese amellett, hogy egy évig viseli a Bosch Legjobb Elektromobilja címet, a kategóriagyőztesekkel és a felkészítő tanárokkal együtt külföldi tanulmányúton vehet részt.
Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója közölte: az elektromobil-versennyel egyik fő céljuk az, hogy rendhagyó módon szóljanak az új generáció tagjaihoz, felszínre hozzák kreativitásukat és újító ötleteiket.
Azáltal, hogy a tavaszi versenyre jelentkezők száma megsokszorozódott és a mezőny nemzetközivé nőtte ki magát, bebizonyosodott, hogy az egyetemekkel való együttműködésük gyümölcsözőek, a hallgatók pedig olyan megmérettetésekre vágynak, melyek meghatározó élményekkel gazdagítják és hosszú távon motiválják, felkészítik őket későbbi mérnökpályájukra - mondta az igazgató.
Forrás: MTIÚjraélednek a gőzautók

Egy svájci mérnök az elmúlt évtizedet a gőzgépek áttervezésével töltötte. A BMW és a Honda is vizsgálja a gőz alkalmazását járműveiben.
Ismerkedjünk meg a gőzenergia modern úttörőjével. A svájci Roger Waller az elmúlt évtizedet a gőzgépek áttervezésével töltötte, modernizálva a gőzmozdonyokat, tisztábbá és kifizetődőbbé téve azokat elődeikhez képest. Átdolgozott gőzgépei Svájc és Ausztria vasútvonalain futnak, egy lapátkerekes gőzhajót hajtanak a Genfi-tavon és hamarosan a holland és indiai vasutakon is megjelennek.
Folytatás>>>Nagyréti akadálymentes tanösvény

A kedvelt kirándulóhelyen a Fővárosi Önkormányzat támogatásával létesült az ország első akadálymentesített tanösvénye, ahol a fogyatékkal élők akár egyedül is kijuthatnak a természetbe.

A Fővárosi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. átadta a Nagyréti akadálymentes tanösvényt.
A helyszín személygépkocsival a Nagykovácsi út felől, tömegközlekedéssel az 56-os villamos hűvösvölgyi megállója felől a kék jelzésen (10 perc séta) közelíthető meg. Parkolási lehetőség a helyszínen.
Helyszín: Budapest II., Hűvösvölgy, Nagyrét
További információ kérhető: Lomniczi Gergelytől a 06-20-984-6134-es telefonon vagy az info@bp-erdeszet.hu e-mail címen.
Forrás:www.kirandul.hu/akadalymentes.html>


Honlapkészítés