Közhasznú AlapítványBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Megjelent a Hírmondó legújabb száma!

A tartalomból:

Újabb sikeres erdei iskola Dévaványán.
Ismerkedés az ősi magyar állatfajokkal, szürke marha, bivaly, mangalica racka
Látogatás a Túzok rezervátumban
Ismerkedés a helyi mesterségekkel: kézműves, kovács, szőnyegszövő, seprűkészítő
Endrődi Gazdaház
Megjelent a Hírmondó legújabb száma!

A tartalomból:

Az idei nyár erdei iskolája Dévaványán.
Látogatás a bivalyrezervátumban
A Dévaványai helytörténeti Múzeum kiállítása
Sárrét története
A dévaványai gyógyvizes strandfürdő
A Körös-Maros Nemzeti Park - Réhely Látogatóközpontja.

Hírmondó

A Hírmondó az év második felétől átalakul, az Élő Energia 2009-2011– Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében konferenciasorozatról készült anyagok a továbbiakban a Zöld Áramlat Közhasznú Alapítvány Zöld Áram című kiadványában jelennek meg.

Megjelent a Hírmondó legújabb száma!

A tartalomból:

Az Élő Energia 2009-2011– Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében idén megrendezett konferenciáinak - Csongrád, Nyírbogát, Kiskunlacháza, Tordas - témái, előadók és előadások, valamint előzetes a második évad következő konferenciáiról..

Részlet Bencsik János államtitkár előadásából:

„Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014-es időszakáról szóló multilaterális tárgyalások eredményeként 2010 augusztusában kerültek aláírásra a megállapodások a donor államok és a kedvezményezettek képviseletében eljáró Európai Bizottság között. Ennek értelmében Magyarország az EGT FM forrásaiból 70, 1 millió Euró, a Norvég FM forrásaiból 83,2 millió Euró támogatásban részesülhet.”Hírmondó július-október összevont szám

A tartalomból:

Az Élő Energia 2009-2011– Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében idén megrendezett konferenciáinak - Budapest – Óbuda, Piliscsaba, Érd - témái, előadók és előadások, valamint további tervek, a második évad következő konferenciái..

A rendezvénysorozat első évadjának fő célja volt, hogy előmozdítsa a megyei energiapolitika szükséges változását, a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű felhasználását. Felhívtuk a figyelmet, hogy a gazdasági függetlenség és a megmaradás kérdésköre a településeken összefügg a megújuló energia alkalmazásával.
Második évadunk további célja, hogy azoknak az Önkormányzatoknak, amelyek nyitottak a váltásra, az alternatív energia minél nagyobb mértékű használatára, elképzeléseik vannak vagy már projekteket terveznek, további segítséget adjunk..Hírmondó - áprilisi szám

A tartalomból:

Az Élő Energia 2009-2010– Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében idén megrendezett konferenciáinak - Budapest (Zugló és Gellért Szálló), Sarkad, Győrasszonyfa, Kerekegyháza, Szeged - témái, előadók és előadások, valamint további tervek a tavaszi időszakra..

„A jelenlegi importfüggőség a földgázt, a kőolajat valamint a villamos energiát számolva 81%. A növekvő energiaigények mellett, valamint a földrajzi helyzetből adódóan ez valószínű nem sokat fog változni. Mint ismeretes, két nagy tervezett gázvezeték (mint az Oroszországból származó „Déli áramlat”, valamint a Nabucco vezeték is) hazánkon haladnának keresztül. Ez bizonyos mértékben kedvező pozíciót jelent az ország számára, de még jobban növeli a kiszolgáltatottságot.."Hírmondó - januári szám

A tartalomból:

A tavalyi év végén megrendezett konferenciák (Nyíradony, Miskolc, Budapest, Mátyásföld) Élő Energia 2009 – Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében 3, 4, és 5. konferencia előadásainak témái, valamint rövid összefoglaló a 2010. január-15 én, Zuglóban tartott konferenciáról.

„Csak az alternatív megoldások jelentenek előremutató és gazdaságos megoldásokat. A szélerőművek számának szaporodásával rendszerszabályozási problémák lépnek fel, ezért a kormány limitálta a megépíthető szélerőmű kapacitást és csökkentette az országos hálózatba betáplált zöld áram árát. A biomassza hasznosítás vonatkozásában pedig agroökológiai kockázatok is felléphetnek. Ez vonatkozik a bio üzemanyagokra is. A megújuló energiaforrásoknak nálunk a kistérségekben, egy-egy kisebb gazdasági egységen belül, a helyi adottságok szerint optimalizálva van nagy jelentősége, tehát a lokális felhasználásban."Hírmondó - októberi szám

A tartalomból:

A szeptember 8-án Piliscsabán megrendezésre került
Élő Energia 2009 – Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében 2, - konferencia előadásainak témái, valamint rövid összefoglaló az október 2-án, Nyíradonyban tartott konferenciáról.


„El kell készíteni a települési, mikró és kistérségi energiagazdálkodási terveket, ennek alapján lehet elkészíteni a megyei, régiós energiagazdálkodási koncepciót, amit minél szélesebb körű társadalmi vitára kell bocsátani.Szakértői anyagnak kell alátámasztania a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházásokat. A magyar kis és közép vállalkozásokra támaszkodva tudunk csak eredményesen küzdeni a munkanélküliséggel, a gazdasági visszaeséssel. ”Hírmondó - júliusi szám

A tartalomból:
A május 22-én, Nyíregyházán tartott Élő Energia 2009 – Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében - konferencia előadásainak témái, valamint előzetes a szeptemberben megrendezésre kerülő, Piliscsabai konferenciáról.

„A probléma felvetése: a munkát adó, feldolgozóipar és mezőgazdaság térvesztése a térségben, magas munkanélküliség arányt eredményezett. Sok az eladhatatlan termék és a megműveletlen mezőgazdasági terület. Mindemellett tízmilliós energiaszámlákat kell kifizetnie még a kisebb önkormányzatoknak is. Az egyik fontos kitörési lehetőség a mezőgazdaság energiatermelő ágazattal történő fejlesztése. Ez a polgári Kormány idején a Kisgazda program egyik sarkalatos pontja volt, amely ma is megállja a helyét.
Ezzel a programmal csökkenthető az energia függőség és megvalósulhat a munkahelyek megőrzése illetve új munkahelyek teremtése.
Hogyan vehetnek részt az önkormányzatok ebben a folyamatban?
Meglévő önkormányzati erőforrások és lehetőségek „csatasorba” állítása az energia (hő vagy villamos energia) termelés céljaira,EU támogatással. ”Hírmondó - áprilisi szám

A tartalomból:
Az Alapítvány április elején tartott szakmai kerekasztal megbeszélésének összegzése, valamint a májusban megrendezésre kerülő, a megújuló energia témakörben szervezendő konferencia témái..

„A természetben hulladék, mint olyan, nem létezik; nem képződik ugyanis olyan anyag, amelyet a természeti rendszer valamely más eleme ne hasznosítana
Az anyag és energia állandóan és folyamatosan áramlik a természetben, és „környezetbarát” módon alakul át egyik állapotból a másikba. A rendszer működéséhez szükséges energiát a napsugárzás biztosítja Az egyes élőlények által igényelt táplálékot más élőlények elpusztulása és lebomlása szolgáltatja.”
„Fontos, hogy a természeti rendszerek működési elveit részletesen megismerjük, és azokat célszerűen alkalmazzuk az ember által létrehozott, mesterséges rendszerekre, az építkezés, a termelés, adott esetben az ipari technológiákra. Így a biológiai rendszerekhez hasonló módon, azokkal összehangoltan működő, zártciklusú, műszakilag és gazdaságilag hatékony, a természeti környezet tűrőképességét figyelembe vevő, ezáltal hosszabb távon is fenntartható termelési rendszereket lehet megvalósítani.”Hírmondó - januári szám

A tartalomból:
A pusztai tölgyesek világa.


A Nagykőrös határában elterülő pusztai tölgyes a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban fennmaradt homoki erdőssztyepp Európában. A honfoglalás idején ilyen lehetett az Alföld természetes növénytakarója. Nagykőrös Város Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a WWF Magyarország ötéves természetvédelmi programot indított a pusztai tölgyesek megóvásáért.
Gondolná-e az Alföld mai képét szemlélve, hogy a magyar rónát valaha ilyen kiterjedt erdők, és ligetes erdőfoltokkal tarkított füves puszták borították? A Kárpát-medencébe érkező őseink is megkedvelték ezt a tájat, nem véletlen hogy itt telepedtek le, az erdőssztyepp elterjedésének nyugati végén.http://www.pusztaitolgyesek.huHírmondó - októberi szám

A tartalomból:
Geotermikus energia

A Kárpát-medence alatt a földkéreg vastagsága viszonylag csekély, az ország így kimeríthetetlen geotermikus energi-ával rendelkezik.A hazai gazdasági élet meghatározó szereplői közül többek szerint azokra az eddig elhanyagolt gazdasági erőforrások fejlesztésére is nagy szükség van, amelyekben Magyarország világviszonylatban is versenyképesnek számít. Ilyen kiaknázat-
lan gazdasági lehetőségek rejlenek a geotermikus energiában. Szerintük szükség van egy hosszú távú stratégiára. Ahogy Spanyolország fejlesztéseinek középpontjába állította a turizmust, úgy hazánk az ország nyugati részén létrehozhatja az unió nyugdíjasainak rekreációs paradicsomát. Ennek keretében fel kell újítani a falvakat, tovább kell fejleszteni a gyógyfürdőket és az egészségügyi hálózatot.

Fenntarthatóság

Minden gazdasági tevékenységhez energiára van szükség. A folyamatos energiaellátás a társadalom működő-képességének feltétele. Napjainkra az emberiség energia-szükséglete hatalmas mértéket ért el. A fosszilis energia-hordozókat az emberiség gyorsuló ütemben égeti el. Emellett ugyancsak gyors ütemben folyik a föld erdeinek irtása. Kérdés, hogy a földi klíma milyen stabil, mennyire képes regenerálódni?


Honlapkészítés